Maketarski Kutak
09-09-2010, 17:24:40 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Galerija maketa clanova foruma "Maketarski Kutak" sa maketama vazduhoplova nalazi se na adresi:
http://s167.photobucket.com/albums/u150/maketarskikutak/

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Pomoc oko izrade Airfix Grumman F-14A Tomcat 1/72  (Read 521 times)
Alexandra995
Maketarski Regrut
*

« on: 28-07-2010, 22:11:31 »

Ovako...
Uzela sam Airfix F-14 Tomcat 1/72 i Academy Hobby Model Kits Su-27 Flanker B 1/48. Boje nisam dobila ni uz prvu ni uz drugu maketu. Oni su mi preporucili neku DecorFun boju za plastiku.. Uzela sam 2 bele(jednu greskom providnu), 1 sivu i 1 crnu... nije imao ni veliki izbor boja. Cetkicu kupujem za neki dan.
imam ovakav f14

(i flankera...)

I kako ceka na mom stocicu Cheesy

Citala sam pravilnik foruma, maketarstvo za pocetnike..itd.. ajde sklapanje i bojenje mi ne izgleda tako strasno... ali kad dolaze nalepnice... pa onda ste napisali da posle maskirne boje dolazi neki lak pa onda nalepnice, pa opet lak..onda se izrazavaju crte na avionu... sve mi se to cini nekako koplikovano... ili mozda nije ?
Volela bih da mi predlozite kako i sta oko boja, i tih lakova... od cega da pocnem, sta da radim...Bas sam zbunjena Cheesy mislila sam da je sve lakse Cheesy
p.s. danas sam sklopila krila... stala sam tu, jer dalje ide kabina a ne mogu da je sklopim dok ne obojim pilote,instrument tablu,sedista... jel tako?
zolle
Maketarski Regrut
*

« Reply #1 on: 28-07-2010, 22:45:18 »

Alex, jel se meni cini il` te vidjah i na forumu 102. ?

Dokon mozak, djavolja igracka !
Alexandra995
Maketarski Regrut
*

« Reply #2 on: 28-07-2010, 22:46:47 »

Da, ja sam Smiley
sezan
Maketarski Pukovnik

« Reply #3 on: 28-07-2010, 23:18:17 »

Apsolutno je individualna stvar od cega ces da pocnes ,ali ako zelis najkracim(najlogicnijim) putem onda od kabine pocinjes!Ako pilot moze da prodje kroz provizorno sklopljenu kabinu (probaj) ,onda njega mozes da farbas i na kraju  ako zelis!
Nista nije komplikovano,sve ima svoj tok!Listaj forum ,ima odgovora na sva pitanja!Search polje u desnom uglu je "carobno"!Samo upisuj pojmove ("na temu") i uzivaj !Nemoj da se opterecujes unapred oko toga sta sve "treba" ili si procitala da treba da se uradi!Niko od nas nije na prvoj maketi uradio sve sto "treba"!Korak po korak!A prvi koraci su veoma vazni!Priprema "plastike" sklapanje ,uklapanje ,gitovanje po potrebi ,farbanje,dekali (nalepnice),lakiranje..itd!Samo polako,ovaj "sport" je za strpljive i za uzivanje!Listaj ,citaj,probaj,pitaj i to je jedini pravi put! Pozdrav!

Alexandra995
Maketarski Regrut
*

« Reply #4 on: 28-07-2010, 23:44:51 »

@sezan hvala na pomoci, posto se kabina lepi za donji deo trupa aviona uradicu koliko moze pa onda cu da odradim kokpit... Smiley sta da radim sa bojama?
sezan
Maketarski Pukovnik

« Reply #5 on: 28-07-2010, 23:55:52 »

Boje maketarske (uljane za pocetak), u hobby radnjama ili prodavnicama igracaka koje drze neki maketarski program!Npr. Dexi co ,Lavirint ..ili preko neta da narucis!Pogledaj u sastavnici (uputstvu za sklapanje u kutiji) sta su ti predlozili ...Ako nema u Leskovcu ,u Nisu ima radnji gde mozes da nadjes boje ,razredjivac ,cetkice,alat...! Kod nas su najzastupljenije boje Humbroll ,Revell i Model Master...
Mozes da porucis i iz M-Hobbija ako nemas druga resenja:

http://www.spektar-mhobby.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

Alexandra995
Maketarski Regrut
*

« Reply #6 on: 29-07-2010, 00:31:13 »

Pricala sam sa ortakom na netu koji takodje sklapa makete kaze da ne uzimam cekticu jer ne valja, nego samo airbrush... sada ne znam koje je vase misljenje Cheesy Ovde za boje pise 53, 85, 125, 127, 129... I kazite mi jos sto se tice tih razredjivaca... za sta se koristi(boju)? Videla sam ovu radnju M-Hobby ali nemam nikog ko bi mogao preko kartice to da kupi  Embarrassed Izvinjavam se ako sam malo vise dosadna... samo dok ja udjem u shtos...  Grin
Hvala jos jednom,
Pozdrav
airbamby
Maketarski General

"Zivot je suvise kratak za Eceraj" - Lanmi

« Reply #7 on: 29-07-2010, 00:50:51 »

Za M-Hobby ti ne treba kartica
Kako poruciti
http://www.spektar-mhobby.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=5
Kako platiti
http://www.spektar-mhobby.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8&catid=3&Itemid=5

Sto se airbrusha tice, jeste bolje ali nije mala investicija, za pocetak treba izdvojiti od 20 eura pa navise za bras i od 80 eura pa navise za kompresor... Obicno vecina maketara krene da radi cetkicom pa kasnije predje na Airbrush...
Razredjivac se koristi za razredjivanje boje i mozes ga naci u svakoj farbari, koriste se uglavnom razredjivaci na uljanoj bazi (ako su uljane boje u pitanju)

sezan
Maketarski Pukovnik

« Reply #8 on: 29-07-2010, 00:52:15 »

Razredjivac koristis da razredis boju !Bez njega je uglavnom previse gusta i teska za rad (vide se tragovi cetkice...neravnomeran nanos..)Za AB se obavezno razredjuje i to od 50% pa i redje ali to je sve iskustvena stvar ,probas i uhvatis "stos" ...Svaki od proizvodjaca farbi ima i adekvatan razredjivac ali su oni po pravilu skupi (odnos kolicina -cena) pa se najcesce pribegava kupovini uljanih(u ovom slucaju) razredjivaca u farbarama!Od tih "univerzalnih" najbolje se pokazao Whitespirit  ali nemoze uvek da se nadje pa na kraju i to se svodi na probu !Uzmes neko manje pakovanje za pocetak i vidis kako razredjuje boju , kakav nanos ostavlja ....Bolji je AB za farbanje naravno!Aplikuje boju i najtanjem mogucem sloju ,ravnomerno ...ali uz njega treba imati i kompresor koji kosta npr. 100 e !Moze i da se napravi ,ali da sad ne prezvakavam pricu koja je ovde vise puta pricana ,malo vise koristi SEARCH polje!Napisi kompresor i izbacice ti zilion postova i fotografija na tu temu!Isto tako pojmove ,farbanje,airbrush,razredjivac...Ima toga  puno!Pozdrav!

Alexandra995
Maketarski Regrut
*

« Reply #9 on: 29-07-2010, 01:01:08 »

AirBrush mogu videti da kupim, sto se kompresora tice to nije problem, imamo 2, jedan mali i jedan veliki Grin
Pogledacu za uljane boje u farbarama, ako ne onda cu da narucim preko M-Hobby-a.
Pozdrav
NecaRamone
Maketarski Redov
**

« Reply #10 on: 29-07-2010, 01:21:11 »

Neces naci maketarske uljane boje u farbarama, nego razredjivac Smiley, mozda u nekoj knjizari, za Leskovac ne znam, ali neko ti je savetovao Nis, a u m-hobby-ju je koliko sam video slabiji izbor za sad Sad

I, ta bela koja je greska providna, da nije to lak?
Alexandra995
Maketarski Regrut
*

« Reply #11 on: 29-07-2010, 01:24:22 »

@NecaRamone pise... DecorFun Glass Transparent colour. Smiley
gasha
Maketarski General

« Reply #12 on: 29-07-2010, 08:52:39 »

Uh Alex gde se ti zalete.  Za pocetak idi i kupi neku prostiju maketu, sa manje delova. Potom prosetaj malo po forumu medju maketama u radu. Tu ces naci detaljno opisane postupke izrade makete. Kod aviona najpre radis unutrasnjost trupa i kabinu a tek potom sastavljas.

misa
Maketarski Kapetan

ça plane pour moi

« Reply #13 on: 29-07-2010, 12:33:27 »

Slažem se sa Gašom, najbolje je da kupiš neku prostiju maketu. Em ti neće biti žao ako nešto upropastiš, em ćeš brže doći do opipljivih rezultata.

Pozdrav,
Miša Smiley
Alexandra995
Maketarski Regrut
*

« Reply #14 on: 29-07-2010, 12:54:35 »

Ako je takva situacija.. sta mi predlazete da uzmem iz M-Hobby kolekcije?
Pages: [1] 2 3   Go Up
  Print  

Jump to: