Author Topic: it`s four o`clock chaps!  (Read 2156 times)

Offline Wittmann

• Member
  • Tiger forewer
    • dark side of the moon
it`s four o`clock chaps!
« on: 06-07-2011, 23:13:05 »
Glavne aktere ove diorame sam već počeo da predstavljam ( sherman firefly i bren carrier ), počeo sam malo da radim i sa okolinom, tek toliko da ne bude monotono.... Ovde ću prikazati svu okolinu i figure i na kraju sve zajedno naravno, biće tu svega, zemljanog puta, mosta, šume, kamenja...... Za početak evo jednog drveta, u potpunosti je od bakarne žice, da bi uklonio tragove žice sve sam više puta premazao lepkom za drvo a zatim naneo git za drvo i tako oblikovao koru drveta. Bela masa na šta je fiksirano lišće je filter masa za akvarijume a lišće je kupovno ( heki ). Evo kako to izgleda:

Michael Wittmann   s.SS-Pz.Abt. 101       138 kills
Maketarski Savez Srbije http://www.mss.in.rs/

Offline Comi

• Member
    • Beograd,Dorcol
Re: it`s four o`clock chaps!
« Reply #1 on: 06-07-2011, 23:25:04 »
Bogami-zahebano  ;)
Cime si lisce lepio na ovu "vatu" akvarijumsku ?

Pozz
Comi

Offline iguanac

• Member
  • kakav sok, nemoj da te prebijem!
« Reply #2 on: 07-07-2011, 11:03:12 »
Lepo izgleda svaka cast. Kako izgleda to kupovno lisce? jel moze slika toga?
Usput, sat ti pokazuje 11 januar 2003, za koji dan ce pucnjava za onu drugu NG u Srbiji :cheers
Sto su ti toliki podocnjaci?
Sveti Sava place kad to radis!

Offline milogor_strashni

• Member
    • Leva obala Dunava, direktno iz geta
« Reply #3 on: 07-07-2011, 13:53:37 »
ja se ne razumem mnogo u diorame, ali je**te kolko je dobro ovo drvo! svaka cast. deluje stra-va!   :super
samo napred , majstore!

Pozdrav,
Milan
1)Hedonizam je poslednji stadijum pesimizma
2) Na kraju svi postanu baba
3) Bolje dva put tri puta, nego jednom ni jednom!

Offline Adrijano1776

• Member
    • Hamburg-Harburg
« Reply #4 on: 09-07-2011, 22:35:33 »
Nemoj to pokazivati,jer ak te vide oni japanci rec ce da im lupas konkurenciju za bonsai drvca(oni se tolko pate a ti im sj..... koncepciju)
Odlican :super

Offline miloskontra

• Member
« Reply #5 on: 10-07-2011, 10:45:20 »
Super izgleda kavo je to lisce i gde si kupio

Offline Wittmann

• Member
  • Tiger forewer
    • dark side of the moon
« Reply #6 on: 12-10-2011, 02:20:26 »
Evo i početka radova na samoj diorami, za početak postavljen teren " na grubo ", tek toliko da vidim gde će šta doći. Malo eksperimentisanja naravno, kao i uvek, prvi put ću napraviti dioramu bez upotrebe gipsa, teren i most 100% od stiropola, videćemo kako će ispasti...

E da, u međuvremenu promenih i naziv, biće : It's tea time chaps !

Offline Wittmann

• Member
  • Tiger forewer
    • dark side of the moon
« Reply #7 on: 15-10-2011, 09:07:26 »
Nastavak, napravio sam most, za sada samo na grubo da bih mogao teren dalje da oblikujem po želji, kaldrma i kamenje na bokovima i ogradi mosta su od stirodura, za kaldrmu sam uzeo meru 5x5 mm, mada sam radio malo onako " odokativno " i time dobio kockice  različite veličine što će u mnogome doprineti realnijem izgledu. Kamene ploče za oblaganje mosta su pravljene na isti način, dimenzije su cca 20x10 mm različitih debljina. U sledećem javljenju malo više o terenu, pozdrav

Offline dragos

• Member
« Reply #8 on: 15-10-2011, 09:31:16 »
Ludo.Samo seckaj,pa da vidimo dalje.

Offline Wittmann

• Member
  • Tiger forewer
    • dark side of the moon
« Reply #9 on: 16-10-2011, 23:12:52 »
Elem, evo i nastavka, i kako sam i obećao ovaj put malo više o samom terenu. Na grubu osnovu od stiropola idu slojevi toalet papira, prvi sloj lepljen vodom razblaženim lepkom za drvo ( nanosi se četkicom ) a nakon potpunog sušenja ( u mom slučaju 24h ) svi sledeći slojevi lepkom za tapete, nema pravila u broju položenih slojeva, sve zavisi od izgleda terena. Na ovaj način sam konfigurisao teren do nekih 95% , gde će biti malo uzvišenje više slojeva papira u udubljenjima manje itd.... Zatim je na red došlo lepljene stena, stene su od običnog ćumura, nakon što sam odabrao komade koji su mi se svideli samo sam ih dobro oprao i nakon sušenja bili su spremni za lepljenje, Ćumur je za osnovu lepljen silikonom. Nakon sušenja dolazi finalni sloj ( evi ) toalet papira koji je opet lepljen rastvorom lepka za drvo i vode radi veće čvrstine za naredne " radove " i na kraju sam ovom smešom premazao i ćumur da bi sprečio krunjeje ćoškova i otpadanje jako tankih delova. Sve je sada to ostavljeno da se valjano osuši pa sledi nastavak, evo i fotke, pozdrav.

Offline Wittmann

• Member
  • Tiger forewer
    • dark side of the moon
« Reply #10 on: 22-10-2011, 07:46:59 »
Gotovo kamenje, u potpunosti farbano valejo bojama, prvo sam stavio sloj sive kao prajmer a i da ublažim crnilo ( tamnoću ) ćumura, nakon toga sloj oker boje kao neku osnovu za boje koje slede. Osnovna boja je je dark earth, zatim su usledili " wash " - evi, prvo sa burnt umber nakon toga sa blacky red, u oba slučaja je boja veoma razređena, cca neki odnos bi bio 70:30 ( voda - boja ). Nakon toga sam sve ponovo ofrabao sa dark earth, ali samo onako " ofrlje " i kao zadnja faza dry brush sa sand brown. Uradio sam i imitaciju teksture kamena na mostu na sledeći način: štapići za čišćenje ušiju umočeni u razređivač, pa obrisan višak, slično kao kada radimo dry brush, nakon toga sam teksturu radio tapkanjem štapića po površini i tako dobio neravno površinu, sličnu kamenu.

Offline Messerschmitt

• Member
    • Ruma \ Beograd, Konjarnik
« Reply #11 on: 23-10-2011, 22:23:48 »
Свака част, стварно мајсторски! Једва чекам да видим готов пројекат на неким од наредних такмичења!

Offline medico

• Global Moderator
  • Mole se pametniji da više ne popuštaju !
« Reply #12 on: 24-10-2011, 01:03:50 »
odlicno napreduje , bravo . dobro je sto uvek isprobas neku novu tehniku ! Zanimljiv ti je obar rad sa stirodurom podotovo textura dobijena uz pomoc razredjivacha . kako planiras i cime da zalijesh kaldrmu na mostu ?
« Last Edit: 24-10-2011, 13:56:50 by medico »
Nemas nikakvu obavezu da govoris, tj. pises pogotovo ako nemas sta da kazes. Znaci, nemoj da se osecas odgovornim ako nista ne prokomentarises na temi o kojoj ne znas sta bi rekao.

Offline AG02

• BMK
« Reply #13 on: 24-10-2011, 10:34:46 »
Mogao bi da uzme lepak za keramiku ili masu za fugovanje u prahu i prospe po mostu. Cetkicom rascisti visak sa povrsine i prosledi prah izmedju kocki a onda fajtalicom i vodom naprska povrsinu i saceka da se natopljeni prah izmedju kocki stegne i osusi. Prah je u sivoj boji.

Offline Wittmann

• Member
  • Tiger forewer
    • dark side of the moon
Re: it`s tea time chaps!
« Reply #14 on: 26-10-2011, 22:41:04 »
Evo nastavka, kaldrma farbana sivom, mešavina crne i us light gray, a most dark earth i sand brown, obe nijanse dobijene " odokativniom " metodom tako da odnos boja ne znam da kažem. Filteri na kaldrmi rađeni postepenim potamnjivanjem osnovne boje, a na mostu  naizmenično sa dark earth i burnt umber, naravno u svim slučajevima korištene valejo boje. Fuga na kaldrmi je lepak za fasadni storopol a na mostu je mešavina istog i gipsa, gips sam stavio isključivo radi dobijanja željene nijanse. Masa nanešema ma suvo, popunjeni zazori, očetkan višak sa ravnih površina i onda natopljeni vodom uz pomoć četkice.