Pozdrav svima,
Dok se malecki F-86 1/144 malo hladi razmiljam ja o tome na koji način da sebe malo "natreniram" na rad sa avionima posle 7+ godina guseničarenja i pred mene se postavilo prosto pitanje:
-
Kako odraditi neki mali avion a da ne bude previse komplikovan, bude dovoljno zanimljiv a ujedno pruži priliku da se provežba većina tehnika potrebnih za maketarenje aviona?Surfovao sam par dana po netu, pregledao katalog Mhobby-ja i otkrio ove "easy build kit" hobby boss maketice, na stranim forumima ih prilično hvale kao "opuštajuće".
E sad, tražio sam dve varijante, ili P-47D kako bih se zabavio u pokušaju da uradim avion u kampanji 100 god vazduhoplovstva i provežbao izradu "metalnih" aviona ili nešto gde bih provežbao chipping i slično... Kako P-47D nema na lageru izbor je pao na ovo:

Meni ne baš najzanimljiviji model WWII propelerca ali sam ga izabrao zbog šeme bojenja, lokacije gde je raubovan tj korišćen jer će biti potreban izvestan chipping pa ću i to provežbati...
Ceo komplet izgleda ovako:

O daaaa, dobro ste videli na ovoj slici... ipak nisam izdržao i upropastio sam sebi "easy build" ideju ss početka cele priče tako što sam pazario i ovo:

I sad, znam da eduardov eceraj se baš i ne uklapa u celu priču a i nije baš za ovu maketu ali nisam se odupro želji da kad već hoću da vežbam, da provežbam onda i eceraj...
Što reče Lanmi na jednoj temi "ovaj hobi uopšte ne trpi duže pauze i posle se lako gubi osećaj..."
Ja em slabo maketarim poslednjih godinu i po od kako se porodica uvećala za jednog člana

em pošten avion nisam uradio od 2003 ja mislim...
Eto uvoda u moj pokušaj da "promenim malo vode u kojima plivam tj mrdam na gusenicama...uuups

opet ja gusenice, mislio sam propeler"

Ujutru čim dodjem kući iz III smene ga napadam pa prve slike možete očekivati već sutra tokom dana.
U planu mi je da pokušam da mu nabacim što više eceraja u kabinu pošto je ista bukvalno prazna, pokušaću, ako se ukaže dovolno mesta da napravim i bočne panele od stirena kao i da, nekako, zamenim cevi mitraljeza medicinskim iglama...
toliko za prvo javljanje
Mrm mRm