Тип VII Д је била класа подморница предвиђена за полагање мина. Од 1940-1942. направљено је 6 подморница овог типа( У-213 - У-218). Биле су дуже од VII Ц верзије, због силоса за мине иза командног торња.
Конкретно подморница коју сам ја радио, У-218, током рата потопила је 2 брода тонаже 346 ГРТ, оштетила 1 брод (7.361 ГРТ), и оштетила један ратни брод (7.177 ГРТ). Једина је из своје класе дочекала је крај рата, и предала се у луци Берген 12. маја 1945. Потопљена је крајем 1945. у савезничкој операцији потапања заробљених немачких подморница.
Занимљиво је да је У-218 једна од три подморнице којима се приписују последња потапања у рату. Временски гледано, то је дефинитивно ова подморница. Наиме, у јулу 1945. британски рибарски брод потопила је мина, постављена раније од стране ове подморнице.
Што се тиче макете, то је добро позната ревелова макета у размери 1/144. Изврсни детаљи, добро уклапање, вреди сваку пару.
Започео сам је још давне 2007. ако се добро сећам, када је и склопљена, и све до краја прошле године је скупљала прашину, када сам решио да је завршим за НГ куп. Ових дана сам позавршавао неке ситнице, и у суштини остало је да офарбам појасеве за спасавење.
Највише сам се мучио око сајли, које служе као заштита од против-подморничких мрежа. На крају сам то одрадио сам еластомером из најлон чарапа, који се показао као идеалан за те ствари.