Author Topic: RAF Air Sea Rescue Launch  (Read 1522 times)

Offline Marko M

  • Member
  • Posts: 192
RAF Air Sea Rescue Launch
« on: 29-08-2013, 19:14:41 »
Ovi brzi britanski čamci služili su tokom Drugog svetskog rata za spašavanje savezničkih pilota oborenih iznad mora. Proizvodila ih je British Power Boat Company i bili su napravljeni od drveta. Zbog karakteristične linije palube zvali su ih "Whaleback" a neki su ih zvali i "Spitire of the Sea". Dizajnirao ih je Hubert Scott-Paine koji je pored British Power Boat Company bio i jedan od osnivača Supermarine Aviation Co. Bili su napravljeni od drveta i postizali su maksimalnu brzinu od 36 čvorova.

Maketu pravi Airfix u razmeri 1:72. Sama maketa nije loša, relativno se dobro uklapa mada Airfix kao i uvek ima neke najčudnije sklopove koje sam ikada video. Kao da žele da dodatno zakomplikuju maketu bespotrebno lijući neke delove iz više segmenata. Trup čamca je izliven iz dve polutke i dobro pasuje, paluba je iz jednog dela ali sa bespotrebnom rupom za kabinu jer kabina osim komandnog mosta koji je vrlo oskudan (ima samo točak kormila) uopšte nema unutrašnjost. Sama kabina ima posebno izlivene strane i krov. Stakleni delovi su debeli i loše se provide ali to kod ove makete nije toliko bitno. Šema farbanja data u sastavnici je prilično neobična, trup je crne boje, a paluba je u ranijim verzijama bila žuta sa žutom kabinom i sa velikim brojevima na palubi ispred komandnog mosta. Kasnije su navodno shvatili da privlače napade iz vazduha pa su obarfali celu palubu i kabinu u sivo, osim komandnog mosta koji je i dalje bio drečavo žut. Takodje su zadržali ogromne brojeve na palubi što mi baš i nije u skladu sa njihovim zadatkom. Ispade da ih je lakše bilo uočiti iz vazduha nego iz mora, pa kako bi ih onda oboreni saveznički piloti primetili. Šema koju sam ja uradio je kombinacija više šema koje su nosili mali britanski brodovi tokom WW2. S obzirom da je ovaj čamac korišen u napadu na St.Nazer i da je redovno prevozio britanske komandose do obala Francuske, Norveške i sl. milim da je bilo realno da bude ofarban u neku maskirnu šemu.

Podloga je drvo, talasi su radjeni gitom za drvo koji je ofarban pa predjen providnim silikonom, a pena je radjena belim silikonom.

Offline flanker

  • Member
  • Posts: 1.248
Re: RAF Air Sea Rescue Launch
« Reply #1 on: 29-08-2013, 23:04:21 »
Zanimljivo. Nadam se da si potrrefio boje. Jedino u toj brzini nedostaju čini mi se čikice da upotpune dioramu. :cheers
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

Offline Marko M

  • Member
  • Posts: 192
Re: RAF Air Sea Rescue Launch
« Reply #2 on: 30-08-2013, 10:35:44 »
U pravu si. Ima četiri čikice, ali će oni malo da sačekaju  :)
Kad ih uradim, postaviću fotke.