Author Topic: Tu-22m3 diorama  (Read 6802 times)

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #60 on: 04-09-2017, 23:09:40 »
Kao sto svi znamo ®evolucija trazi truda i vremena - ne desava se to tek tako. Ja sam sve cekao da zavrsim neku smislenu celinu pre nego sto vam pokazem slike, ali priznajem da se sve malo oduzilo...

U prosloh epizodi bavio sam se prednjim spremistem stajnog trapa i poksavao da dovedem sve do tacke kada mogu da zatvorim kabinski deo trupa - i tu cu uskoro imati neke slike da vam pokazem - ali me je onda privukla zadnja strana makete, tacije mlaznici motora Tu-22m3. Ovde sam odlucio da opet kombinujem plastiku i metal, tacnije da unapredim delove iz kita i onda ih pomesam sa foto-ecovanim detaljima od Armory-a.Sve je krenulo sa ulepsavanjem spoljneg prstena izduvnika iz kutije.

Unutrasnja cev mlaznika je na pravoj letelici konstruisana od valovite segmente oplate, a Trumpeter je zamislio goli cilindar. Meni se to nije svidelo, pa sam naravno krenu da komplikujem.

E sad, sledeci korak nisam bas planirao, ali kada sam pokusao da oblikujem unutrasnje "pera" mlaznika od Armory-ja, sve mi se razletelo i isavijalo kako ne treba. Bio sam prakticno primoran da isecem pojedinacna perca i tretiram ih kao zasebne delove. Evo konacnog zbira svih delova za mlaznike... znam, i sam sam se malo uplasio kad sam ovo video...Nedavno sam nabavio jednu tecnost za "crnjenje" mesinganih delova, pa sam odlucio da je ovde i oprobam. Rezultat je prilicno zanimljiv!

U prirodi izgledaju bolje nego na ovoj slici i presijavaju se u raznim tamnim nijansama, bas kao celik koji je osetio visoke temperature. Prakticno ih nije potrebno farbati... Na ovoj poslednjoj slici vidi se i jedno perce koje nije tretirano. Naime, kada sa zavrsio ovaj proces i prebrojao sve delove primetio sam da mi jedno perce nedostaje. Posle krace pretrage uspeo sam da ga nadjem u tepihu ispod stola. ;D

Eto, do ovde sam stigao. Dekonstrukcija je zavrsena, sada pocinje konstrukcija...
« Last Edit: 14-09-2017, 08:14:30 by ®Evolutionary »
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #61 on: 05-09-2017, 11:25:05 »
kakvi su MiG-25 ICM i MiG-31 HB?
MiG-25 KH ima dosta nedostataka....
Ni jednostavnijeg pitanja ni komplikovanijeg odgovora...

Da imam vremena napisao bih recenzije ovih maketa, narocito ovog HB MiG-31 BM, jer za njega nema bas puno informacija. Postoji dosta pozitivna diskusija o ranoj verziji MiG-31 od Hobby Bossa na sajtu Britmodeller, ali o ovoj novoj kutiji jos nigde nista.

Elem, Kitty Hawk je najstariji  od ove tri makete i sa najvise problema. „Probleimi” su naravno relativna stvar. Ne smemo zaboraviti da ovaj kit zamenjuje drevni Revell koji je potpuno deklasiran u poredjenju sa ovom novom generacijom maketa, te da je KH jos uvek jedina lovacka verzija MiG-25 u ovoj razmeri. Sa druge strane, navikli smo se na daleko vise standarde, pa u tom smislu ovaj Kitty Hawk deluje malo nedopeceno i povrsno. U medjuvremnu postoje resenja za najvece nedostatke ove makete. Barracuda Studios proizvodi odlicnu rezinsku zamenu za mlaznike motora koji su u kitu netacni -predstavljaju delove sa izvidjacke verzije ovog aviona a ne sa lovca – kao i zamenu za netacnu geometriju prednjeg dela trupa. Ostali problemi na kitu su za mene kozmeticke prirode i mogu se otkloniti pazljivim studiranjem fotografija i normalnom maketarskom vestinom.

ICM kutija je novijeg datuma i nudi izvidjacku verziju ovog aviona, tacnije RBT pod-varijantu. Od ova tri kita mislim da mi je ICM favorit. Prilicno je tacan, a i lepo proizveden. Ovo je jedini kit na primer koji na gornjaci trupa prikazuje pozitvne linije panela na mestima gde su celicne ploce varene jedna za drugu, dok svi ostali pogresno daju usecene panele i puno zakivaka koje na MiG-25/31 tu ne postoje. Jedina mala netacnost je opet u donjoj konturi nosnog dela trupa. Inace Revell je nedavno ponudio svoje pakovanje ICM-ovog  Mig-25RBTa sa KORIGOVANIM nosnim delom trupa, tako da ako neko zeli tacnu i po ceni vrlo pristupacnu 25-cu u razmeri 1:48 treba da trazi ovu novu Revellovu kutiju. Uzgred, Revell je za mene jedan od potcenjenih heroja ovog naseg hobija... Ja konkretno zelim da sagradim RBF kamuflaznu varijantu izvidjaca, koja se dalje razlikovala u elektronici i senzorima ugradjenim u nosu, a za to Stanislav Petkov iz Bugarske, a.k.a ColdWarStudio, pravi rezinsku zamenu, koja trenutno putuje u mom smeru... 8)

I na kraju Hobby Boss Mig-31BM je najmladji clan ove familiji. Mnogi postavljaju pitanje zbog cega uopste postoji ovaj kit kada vec imamo jedan fenomenalan od AMK-a. Pitanje je na mestu i mislim da se ovde radi o dva proizvodjaca koji us paralelno razvijali svoj proizvod za isti subjekt. Da pojasnim, ova dva kita nisu u bilo kakvom srodstvu. Po onome sto sam video na internetu AMK je „glamurozniji“ u kutiji i po svim komentarima vrlo je prijatan za gradnju i rezultat je veoma impresivna maketa. O kitu za koji sam je ja odlucio jos uvek nema puno informacija. Napominjem da su delovi u mojoj kutiji i dalje na ramovima, te da ni sam nisam imao prilike da dublje analizirao uklapanje i konacni utisak o maketi kao celini. U sustini se ona samo u detaljima razlikuju od rane verzije 31-ce, koju je Hobby Boss prvo izbacio. Najprominentniji od tih detalja je sonda za dopunjanje goriva u vazduhu, koju rani Migovi nisu imali. Po rasklopu bih rekao da ce Hobby Boss biti malko veci izazov za gradnju od AMK-a, ali je i tacniji u nekoliko manjih povrsinskih detalja. U sustini, pitanje je ukusa i mislim da nema greske ni sa AMK niti sa HB-om.

Toliko u ovom mom  „kratkom“ odgovoru na postavljeno pitanje.
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline viper

 • Member
 • Posts: 411
  • Sarajevo
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #62 on: 05-09-2017, 14:00:19 »
Hvala,
Ja sam radio MiG-31 AMK i zaista je odlična.

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #63 on: 05-09-2017, 18:14:47 »
Hvala,
Ja sam radio MiG-31 AMK i zaista je odlična.
Znam odlicno tvoju maketu. Gledam je i sada! :bravo :super
Tvoj tri'es kec mi je bio jedan od motivatora da potrosim pare na ove nove kutije.
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline Dejan68

 • Member
 • Posts: 226
  • Beograd Konjarnik
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #64 on: 05-09-2017, 19:16:30 »
Auuu! Vec 40 dana proslo... :-\ Nije lepo s'moje strane, znam. U svakom slucaju nemojte jos da krecete na zadusnice! Tu-22 je ziv i zdrav i evo koliko jos veceras spremam nove slika i kratak izvestaj o napretku... Casna pionirska! ;)
Jeeee u to ime :cheers.
Pratim i dalje serijal "Game of Tu22m"  :caooo

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #65 on: 13-09-2017, 21:45:27 »
Mlaznici su gotovi!

Sve plasticne delove sam prvo pokrio Surfacerom 1200, malo ispolirao povrsine, pa onda poceo sa tankim slojevima Alclada, mesajuci nijanse prema potrebi: Pale Burnt Metal, Jet Exhaust, Magnesium, Steel, Aluminium, kao i MM Metalizer - Burnt Iron. Metalne delove koje sam vec tretirao AK tnoscu za "burnishing" nisam dirao; oni su vec izgledali odlicno.

Evo prvo nekoliko  slika ovog detalja sa prave letelice koje su mi sluzile za inspiraciju:Cilindar mlaznika u kome sam simulirao valovitu oplatu prvo sam isekao poprecno na tri prstena, pa ih potom svaki ponaosob ofarbao i na kraju pazljivo ponovo zalepio, kako bi se u unutrasnjosti videli segmentni spojevi. Evo kako to na kraju izgleda:Zadnji stepen turbine je takodje vidljiv, pa sam deo iz kita malo detaljisao (izbusio centralni otvor vidljiv na slikama i onda naravno ofarbao. Vodio sam racuna o tome da ce ovaj deo biti duboko u unutrasnjosti mlaznika, pa sam lopatice turbine posvetleo, da bi detalji dosli do izrazaja kada se sve sklopi:Iza turbine postavljen je prsten za dodatno sagorevanje - "afterburner", koji je delimicno sakriva od pogleda, ali su detalji ipak vidljivi:


« Last Edit: 14-09-2017, 08:11:45 by ®Evolutionary »
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #66 on: 13-09-2017, 22:12:23 »
... nastavak ...

Metalna perca unutrasnjeg prstena mlaznika, koja sam prethodno isekao i ocistio im ivice, sada sam pojedinacno poceo da lepim na odgovarajuca mesta. Armory je predvideo da se ovaj prsten postavi u "konvergentni" (skupljeni) polozaj, ali ja sam odlucio da ga otvorim, posto tako vise svetlosti moze da prodre u deo mlaznika iza njega:Ovako izgledaju oba prstena, unutrasnji i spoljni, sa instaliranim svim percima:I na kraju, sastavljeni mlaznici - dosta ih je tesko slikati zbog velikoh kontrasta svetlosti spolja i iznutra. Povrsine tretirane tecnoscu za "burnishing" izgledaju jos bolje u prirodi nego na slikama i u kombinaciji sa nijansama Alclada daju mlazniku teksturu i izgled izgorelog metala.« Last Edit: 14-09-2017, 08:10:23 by ®Evolutionary »
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline Suhoj su 27

 • Member
 • Posts: 213
 • Ruski avioni su pojam za letenje!!!
  • Srbija Čačak
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #67 on: 14-09-2017, 07:31:43 »
Vrlo impresivno. Hvala na detaljñm recenzijama maketa,pošto od pobrojanih imam dve u šteku ICM i HB.
Ruski avioni su pojam za letenje!!!

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #68 on: 14-09-2017, 11:30:03 »
Vrlo impresivno. Hvala na detaljñm recenzijama maketa,pošto od pobrojanih imam dve u šteku ICM i HB.

Hvala i tebi Zorane; sto se recenzija tice i nisu bas opsirne, ali nemam vremena da jos vise detaljisem. Slikao sam u medjuvremenu sve ramove HB MiG-a 31, pa cu mozda na odgovarajucem pod-forumu da ih zakacim.

Samo, nesto mi se cudno desava sa linkovima za slike. Prvo sam morao tri puta da ih povezujem i proveravam, jer su adrese bile pobrkane, a sada su sve nestale. Evo ni server na CubeUpload-u vise ne reaguje... :headbang
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #69 on: 03-10-2017, 23:38:54 »
Po nebu se vec danima valjaju sivi oblaci, kisa sporadicno pada, a topli zraci sunca su se povukli u secanje na leto. Pravo maketarsko vreme...

Vec se odavno petljam sa stajnim trapom na mom Tupoljevu, pa vise nisma ni siguran koje sam vam stadijume dekonstrukcije i rekonstrukcije ovde pokazao. Zato ako vidite neku od slika koja vam je vec poznata, ne zamerite.

Trumpeterov kit izgleda odlicno kao ideja, ali cim se covek malo pozabavi detaljima problemi pocnu da iskacu na sve strane. Neki od njih su prave nebuloze. Od izmisljenih detalja, preko neinformisanosti, pa do tacnih delova koji su predvidjeni da se sastave naopako, sve je tu. Evo samo kao primer, pogledajte ovu dijagonalnu upornicu za glavnu nogu stajnog trapa. Ona u kitu visi ovako u vazduhu i ne povezuje se ni sa cim. Cak i povrsno poznavanje mehanike, bez ikakvog proucavanja konkretne letelice ukazuje da ovakav sklop nema nikakvog smisla. :uaaaNemam dovoljno vremena da vam pokazem sve bisere, ali verujte mi, ima ih dosta... U pokusaju da ovaj vec maratonski projekat odrzim u okviru realnosti, odustao sam od apsolutne autenticnosti i zadovoljio se da stvari budu logicne i koliko, toliko uverljive...

Tri sledece slike pokazuju kako sam napravio prozor za kameru iza spremista nosne noge, koji u kitu ne postoji.Detalji spremista za glavnu nogu stajnog trapa u korenu krila su zaista losi, pa sa tu odlucio da napravim nesto bolje.

Na ovoj poslednjoj slici vide se i one nesrecne dijagonalne upornice koje sam isekao, produzio i povezao kako treba.


   
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #70 on: 04-10-2017, 00:18:43 »
...pozabavih se malo i glavnim spremistem za naoruzanje...

Situacija ni ovde nije mnogo bolja sto se tice tacnosti. Na pocetku sam hteo da jednostavno zatvorim vrata i ne bavim se ovim problemima, ali na kraju se ipak predomislih. Ta kutija sa ubojitim teretom u centru trupa Tu-22m3 je i sustina ovog aviona, pa je red da se ipak malo oko toga potrudim. "Bomb bay" na Tupolevu je beznadezno komplikovana konstrukcija i svaki pokusaj da ovde ostvarim realan nivo detalja bi se oduzio u beskraj, tako da je ovo sto sledi jedna gruba aproksimacija na bazi raspolozivih delova iz kita i dobre volje da poboljsam stvari koliko se moze.Sledi farbanje spremista za rakete i nekih, ne svih, delova stajnog trapa.Evo kako izgleda randa povrsina kada uljane boje preuzmu vlast...
 
Iz haosa se polako promalja poredak...

Rakete jos nisu zavrsene (nedostaje jos 100-nak detala), pa su ovde samo privremeno pricvrscene za rotirajuci nosac, kako bih testirao uklapanje.« Last Edit: 04-10-2017, 08:25:41 by ®Evolutionary »
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline viper

 • Member
 • Posts: 411
  • Sarajevo
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #71 on: 04-10-2017, 07:55:05 »
svaka čast!
Kojim ljepilom lijepiš ove ofarbane dijelove?

Offline Pedja

 • BMK
 • Posts: 748
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #72 on: 04-10-2017, 08:28:35 »
Остао сам без текста, вртим се горе доле и "хватам" детаље. Кад само помислим да је ово трећи део трилогије (возила, приступне платформе и сада сам авион), могу само да замислим како ће све изгледати на крају. Свака част. :cheers

Offline ®Evolutionary

 • Member
 • Posts: 79
 • „Najveći slepci su oni koji ne umeju da slušaju.“
  • Pfalz
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #73 on: 04-10-2017, 11:32:00 »
Остао сам без текста, вртим се горе доле и "хватам" детаље. Кад само помислим да је ово трећи део трилогије (возила, приступне платформе и сада сам авион), могу само да замислим како ће све изгледати на крају. Свака част. :cheers
@Pedja - super da barem ti mozes da zamislis;  ja sam vec odavno izgubio ideju! Kao mladji sam bio i pametniji, pa se nisam upustao u pravljenje diorame, a sada poblentaveo pod stare dane... :pilot

Sto se tice lepka, sve zavisi od tipa spoja. Za ove kutije stajnog trapa i spremista za naouruzanje koristio sam super lepak, koji sam prevukao po spoljnim ivicama, a kapilarni efekat je lepak doveo tamo gde treba.

Rakete i nosac za iste nisu jos zalepljene, vec samo tako naslagane. Veoma je vazno sve pripremiti jos pre farbanja i obezbediti dobro uklapanje, tako da je na kraju lepljenje samo formalnost. Naravno ne zaboravite pri tome da sloj boje smanjuje sve zazore... Uzgred, rakete sam na spojevima sa nosacem izbusio i ugradio pinove od bakarne zice, tako da ce tu na kraju biti potrebna samo kapljica „Future“ da se sve veze. Ne znam znate li za taj trik, ali Future osim za poboljsanje sjaja poklopaca kabine moze da se koristi i kao lepak za detalje.

Hvala na komentarima drugari, bas mi je drago da vam ovo nije jos dosadilo!  :cheers
Pozdrav od Šekija
--------------------

Offline Wishmaster

 • Member
 • Posts: 90
  • Zenica
Re: Tu-22m3 diorama
« Reply #74 on: 04-10-2017, 21:59:37 »
Jbg ne mogu se nagledati :D Mislim nestvarno majke mi :) Svaka ti cast i ne stedi sa update-ima i slikama. Svaka ti cast!!!!  :cheers