09-09-2010, 16:41:16
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
News
: 05.09.2006. forum "Maketarski Kutak" poceo je sa radom...
Dobrodosli!
Home
Help
Search
Login
Register
Maketarski Kutak
>
Tips & tricks
>
Mala skola maketarstva
(Moderator:
medico
) >
"Mrmotov Kutak" #7 - TEHNIKE – Figure 1:35 scale za pocetnike - LIVE
Pages: [
1
]
Go Down
« previous
next »
Print
Author
Topic: "Mrmotov Kutak" #7 - TEHNIKE – Figure 1:35 scale za pocetnike - LIVE (Read 2031 times)
Sijamski_Mrmot
Maketarski Kapetan
Mrm, mrm?
"Mrmotov Kutak" #7 - TEHNIKE – Figure 1:35 scale za pocetnike - LIVE
«
on:
14-10-2007, 20:30:34 »
Jednostavno farbanje figura u 1:35 za pocetnike
U ovom broju kutka cemo se pozabaviti necim sto je cesto “nocna mora” pocetniku, farbanju figura koje treba da proprate vasu vec uradjenu maketu na nekoj sceni.
Farbanje figura je po mnogima jedna od najtezih “oblasti” ovog naseg hobija. Poslednjih 15-tak godina je medjutim sve popularnije farbanje “large scale” figura (54mm, 75mm, 120mm I drugih…). Pojava veceg broja raznih proizvodjaca je dovela do prosirenja popularnosti ove oblasti kao I do pojave velikog broja razlicitih tehnika I pristupa. Sve ove tehnike moguce je prilicno uspesno upotrebiti I na 1:35 skali ali cemo se mi u ovom tekstu koncentrisati na jednu od najprostijih tehnika koja daje pristojne I upotrebljive rezultate, tehnici koja se moze krace nazvati “drybrushing pristup”. Jednostavna I prilicno brza tehnika sa dovoljno dobrim rezultatima tako da vam figura nece “upropastiti scenu”. Upotrebljiva je bez obzira da li farbate enamelima ili akrilicima. U clanku cu koristiti akrilike ali sve sto ce biti prikazano je primenjivo I ako koristite enamele. Takodje kao I svakom prethodnom clanku bitno je znati da je ovo sto ce biti prikazano samo jedan od mnogo nacina “to get the job done”. Sigurnog i “garantovanog” uspeha nema bez prakse (kao I kod izrade maketa) ali se svakako nadam da ce ovaj pristup barem nekome olakasati rad sa figurama. U nekom od narednih clanaka mozda odemo I u neke komplikovanije pristupe farbanju I dodatnom detaljisanju figura ali sada cemo se koncentrisati na sto prostiji I sto laksi nacin.
Da pocnemo….
KORAK PRVI:
Za potrebe clanka koristicu jednu od figura iz seta DRAGON #6194 “Panzergrenadiers – wiking division Hungary 1945” koja je izdvojena na slikama koje slede:
Figura je srednjeg kvaliteta tj. Nema previse viskova za ciscenje ali ni previse detalja, sasvim dovoljno za tehnike koje ce biti u clanku. Ciscenje I sklapanje figure se obavlja isto kao kada sklapate maketu, necu ulaziti u detalje, bitno je da uklonite sve nepravilnosti i viskove. Ja spadam u grupu maketara koja “sklopi sto vise pre farbanja” tj. Volim da sklopim sto je vise moguce makete/figure pa tek onda da farbam. Za potrebe clanka medjutim, necu odmah nakaciti svu opremu vec cu to raditi postepeno kako ne bih “zakomplikovao nekome zivot”
. Drzacemo se recenice “keep it as simple as possible”.
Po prvi put cu clanak raditi “Live” tj objavljivacu ga iz delova pa oni strpljivi i zainteresovani mogu da me “prate uzivo” na nekoj svojoj figuri. Nadam se da ce izrada clanka biti dovoljno brza za one nestrpljive
«
Last Edit: 15-10-2007, 12:25:11 by Sijamski_Mrmot
»
www.oluj.org
-GALERIJA:
SENSEIMODELS
Sijamski_Mrmot
Maketarski Kapetan
Mrm, mrm?
Re: "Mrmotov Kutak" #7 - TEHNIKE – Figure za pocetnike - LIVE
«
Reply #1 on:
14-10-2007, 22:12:53 »
KORAK DRUGI – “sklapanje i pinovanje”
Sklapanje figure je proteklo bez vecih problema osim oko rucne granate koju je nemoguce dobro namestiti ali posto sam vec napomenuo da tokom ovog clanka necu raditi nikakve dorade figure, odlucio sam se da sklopim “best possible” tj ispalo je malo krivo ali utisak je da se nece primetiti previse na kraju. Potom sam figuru “pinovao” tj izbusio rupicu na djonu i u istu superlepkom zalepio jedan kraj spajalice, ovo ce omoguciti mnogo lakse rukovanje figurom tokom daljeg rada posto istu ne morate hvatati nigde za plastiku (i eventualno upropastiti neki od slojeva boje otiskom prsta).
KORAK TRECI - “ah taj prajmer...”
Stigosmo do dela gde je potrebno naneti sloj osnovne boje (prajmera). U upotrebi su razni nacini za ovo, od sprejeva preko airbrushovanja... Moja pretpostavka je da ste pocetnik i trenutno kod sebe nemate sprej/airbrush. Evo alternativnog nacina: bice vam potrebna jedna svetlija akrilik boja (jedino za ovo, nazalost, ne mozete upotrebiti enamel). Ja sam upotrebio “bonewhite”. Boju razredite 80% tj napravite neku vrstu wash-a i potom istim “operete” figuru, pazeci pri tome da se u udubljenjima ne zadrzi previse boje (za ovo su odlicni stapici za ushi). Nemojte se uplasiti izgleda figure posle ovoga! Nista od tog sloja se nece videti kada zavrsite (ovde postoji opcija jedne vrste “preshading-a” tj mozete upotrebiti crnu boju i tako unapred naneti “senke” u udubljenja) a isti ce pruziti sasvim dovoljnu podlogu da se naredni slojevi boje “uhvate” kako treba. Evo kako izgleda “oprana” figura:
«
Last Edit: 15-10-2007, 12:21:08 by Sijamski_Mrmot
»
www.oluj.org
-GALERIJA:
SENSEIMODELS
Sijamski_Mrmot
Maketarski Kapetan
Mrm, mrm?
Re: "Mrmotov Kutak" #7 - TEHNIKE – Figure za pocetnike - LIVE
«
Reply #2 on:
15-10-2007, 12:21:53 »
KORAK CETVRTI – “Put on a happy smile – or not?”
Farbanje lica = najtezi deo figure nema sumnje ali u mnogome zavisi ne samo od vasih sposobnosti i strpljenja vec i od kvaliteta same figure tj kolicine detalja na samom licu. Ova figura nema previse detalja i upravo zato sam je i izabrao. Prvo zbog toga sto ne zahteva previse detaljisanja a drugo jer cete se uglavnom sretati bas sa figurama ovog ili slicnog kvaliteta (osim ako uvek kupujete najskuplje) a potom i zbog toga sto smo od pocetka poceli da pravimo najosnovniju figuru ako se secate? Necemo zalaziti u napredne tehnike vec nam je cilj nesto sto ce biti dovoljno solidno da lici na coveka
Bice vam potrebno: 2 nijanse flesh boje (ja sam koristio bronzed flesh i light flesh, bela, crna i nesto sto se zove “flesh wash” a predstavlja jedan vid visnja-crvene obojene vodice (ovo se moze imitirati tako sto razredite tamno crvenu boju 90% sa alkoholom). Naravno u igri su i tanke cetkice #1 #000 i #00000 (ili u drugim oznakama #2/0 i #5/0).
Prvi deo rada na licu sastoji se od nanosenja tankog i redjeg sloja tamnije flesh boje, nemojte teziti tome da boja pokrije sve! Namazite sloj i ostavite kakav jeste.
Drugi deo rada je nanosenje drugog sloja, ovaj put nesto malo gusce boje (nerazredjeni akrilik ili malo razredjeni enamel). Upotrebicemo sada svetliji flesh, Nanosite ga laganim razmazivanjem i ovaj put pokusajte da dobijete malo ravnomerniji sloj :
Naredni deo su oci, obrve i usta. Ovo je najpipaviji deo, postoje razne tehnike ali evo jedne od veoma jednostavnih (naravno daleko od najboljih ali odradice posao):
Prvo naneti belu boju na beonjace, ne brinite, svaka greska ili visak boje se moze malo popraviti stapicem za ushi kojim pokupite visak a potom vrhom cetkice i svetlom flesh bojom uokvirite zeljen izgled.
Potom upotrebite vrh najtanje cetkice da nanesete po jednu tacku crne (zenice), pazite na to sta zelite da vasa figura “radi” (gleda ulevo, udesno...). Nije preporucljivo da oci budu bas na sredini osim u slucaju kada je, kao kod figure koju radim glava vec okrenuta kao da gleda u stranu. Ja sam hteo da postignem “zabrinut” i pomalo uplasen pogled u daljinu (tamo negde se puca zestoko a on mora bas na tu stranu...). Kao i u prethodnom postupku, ako ste pogresili pustite da se osusi malo pa potom bojom flesha ili belom uokvirite i popravite koliko je potrebno. Na kraju laganim drybrushem nanesite obrve crnom bojom. Za usta ce biti dovoljno da samo pustite malo crvenkastog fleshwash-a i odmah ga brzo pokupite stapicem za ushi tako da samo ostane otisak crvenkaste. Ako vasa figura ima kosu (ova nema) postupak je slican, farbate kosu u osnovnu boju i potom lagano drybrushujete svetlijom nijansom.
Posle ovoga ja licno volim odmah da uradim slem/kapu/kosu ili bilo sta sto se nalazi “na glavi” figure zbog potrebe da se nesto ofarba i sa unutrasnje strane (slem na primer)pa u slucaju da zakacite bojom lice moze odmah da se popravi flesh bojom. Potom na celo lice nanosite fleshwash i pri tome pazite da se ne nakupi previse u udubljenjima (stapicem za ushi) posto ne zelimo crvenog indijanca
. Fleshwash ce jos malo potamniti kozu figure i dati joj realisticniji izgled pa necete imati drecavo bele beonjace kao ni malokrvnog bledog vojnika. To je to sto se tice glave, od ovog momenta prelazimo na uniformu u opremu.
NASTAVICE SE...
VAZNO: Tema ce biti zakljucana tokom izrade, sva eventualna pitanja/komentare mozete postaviti na pratecoj temi posvecenoj Mrmotovom kutku – rado cu odogovarati na sve.
www.oluj.org
-GALERIJA:
SENSEIMODELS
Pages: [
1
]
Go Up
Print
« previous
next »
Jump to:
Please select a destination:
-----------------------------
Obavestenja, pravila i saveti administratora
=> Pravila i saveti - OBAVEZNO pogledati i PAZLJIVO procitati!!!
=> Poruke za moderatore i od moderatora
Maketarski forumi
=> Maketarski razgovori
=> Avioni, helikopteri, ...
=> Tenkovi, vojna vozila, ...
=> Diorame, figure, ...
=> Automobili, motocikli, zeleznica, ...
=> Brodovi, podmornice, galije, ...
=> Stone ratne igre (wargames)
=> Kratke recenzije maketa i pribora
===> Avioni, helikopteri, ...
===> Tenkovi, vojna vozila, ...
===> Diorame, figure, ...
===> Automobili, motocikli, zeleznica, ...
===> Brodovi, podmornice, galije, ...
===> Fantasy, SF, razno, ...
===> Alat, pribor, boje, ...
Tips & tricks
=> Mala skola maketarstva
=> Saveti i prva pomoc
Takmicenja i izlozbe
=> Klubovi i maketarska drustva
=> Takmicenja i Izlozbe
=> Aeromitinzi, izlozbe vojne opreme i tehnike, vojni i vazduhoplovni muzeji
MK online akcije
=> 24h group-builds
===> 24h group-build #1 (16.01-31.03.2008.)
===> 24h group-build #2 (01.07-30.09.2009.)
=> Kampanje
===> "World War II Bomber Aircraft"
===> "Tierra y libertad"
===> "Partizanska eskadrila"
===> "West front 1943-44: beginning of the end"
===> "Cufte - nekad i sad"
===> "Rogozarski IK-3"
===> "From JRV to the ViPVO VS"
===> "65. godisnjica zavrsetka WWII"
===> "VVKJ - 70 godina od Aprilskog rata"
===> "Pesak"
Galerije
=> MK radionica
===> Clanovi MK u medijima
=> Zavrsene makete
===> Avioni, helikopteri, ...
===> Tenkovi, vojna vozila, ...
=> Projekti u radu
===> Avioni, helikopteri...
===> Tenkovi, vojna vozila...
=> Sta je ovo?
Galerije kolor profila i crteza
=> Kolor profili
=> Artworks
=> What-if
Kupujem-prodajem