Maketarski Kutak
08-09-2010, 13:13:32 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: 05.09.2006. forum "Maketarski Kutak" poceo je sa radom...
Dobrodosli! Wink

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Operation WWII  (Read 2702 times)
meloras
Maketarski Kapetan

« on: 20-11-2006, 12:54:40 »

Ova igra nije mnogo zastuljena kod nas,ali bi za maketare bila idealna,jer se ,sto je vrlo cudno  Cheesy, koriste makete pesadine i oklopa u rameri 1/72.Armorasi okupite se,avojaticari,strite se,pravila za upotrebu vasih aviona su u fazi izrade.
Dakle,cela igra se bazira na istorijskim bitkama u reiodu drugog svetskog rata. U samoj knjizi pravila postoje armije Nemaca,Amerikanaca,Britanaca i Rusa.Kod nas i to malo ljudi sto zna za ovu igru i igra je pretezno koristi nemacku armiju,a nesto manje rusku.Jedino jedna osoba pored mene vodi Amerikance,a za Engleze neznam ni sam.
Sama igra je izuzetno realna (mislim da je to jedna od naj realnijih ratnih igara) ali ponekad covek moze da se pogubi u silnim pravilima i tabelama pa tu onda dolazi do nezgoda.Ipak za sve ljubitelje realne akcije iz WWII ovo je prava igra za vas.
Na sajtu http://www.alzozero.it/eng/index.html  se nalaze i pdf-ovi za download,tu su i pravila.

Jos jedna napomena,svi vi koji kupujete italerijeve nove boxove,primeticete na kutiji znak Alzo Zero approved...e pa ovo je to.

Delja
Maketarski Redov
**

« Reply #1 on: 20-11-2006, 23:52:42 »

Italeri je sa Alzo zero pokusao da ukljuci i wargamere. Kod nas se takodje igra i Age of battles od Zvezde, ali i wargaming po pravilima za wwII i Napoleonove ratove.
Tu postoji podela medju wargamerima na one koji preziru plastiku i one kojima je vazno da sto pre oforme armiju. Treba ukljuciti na forum Acu figuricu iz Zemuna koji ima puno kalupa i lije olovne vojnike za Nap. ratove i Am. Civil war.
Mixon
Maketarski Narednik

« Reply #2 on: 21-11-2006, 00:43:34 »

Ha ha ha Grin
ACA FIGURICA   Grin Grin
Sto se ne javi  Huh

U radu:
wwII Handzar divizija
wwII Cetnici
meloras
Maketarski Kapetan

« Reply #3 on: 21-11-2006, 13:48:36 »

Ja recimo volim i plastiku i metal.Kao sto cete videti iz predstojece galerije radim i makete i wargames modele.A imam i konverzije  i jednog i drugog.

Pvt.Leka
Guest
« Reply #4 on: 29-09-2007, 20:06:42 »

Ovo deluje interesantno. Mada trebalo bi dosta figurica za jednu partiju. Zasto cela wargaming sekcija mrtva Cry
meloras
Maketarski Kapetan

« Reply #5 on: 02-10-2007, 18:03:53 »

zaista je steta sto je wargaming sekcija mrtva,a sad ljudi jure boardgameove Shocked Shocked
Ako si zainteresovan zapartiju javi na pm,imam ja dosta figura,ako ti imas nesto mozemo da igramo.

Helloween
Guest
« Reply #6 on: 02-10-2007, 19:52:55 »

meloras ljudino secas se da sam ti ja pre rekao da sam zainteresovan, ali gde bre da nabavim tolike figurice  Huh  Huh
i sta uopste treba tu od figuraja  Huh

aj' pojasnjavaj situaciju kukavce sinji   Tongue  Tongue  Tongue
Mixon
Maketarski Narednik

« Reply #7 on: 03-10-2007, 13:43:56 »

Mozda bih i ja mogao da se prikljucim, ali nemam pojma kako se to igra!  Grin
A i sta mi je potrebno?  angel
I Meloras donese li one konje od devojke, jahaci cekaju?!  Wink
pozdrav

U radu:
wwII Handzar divizija
wwII Cetnici
meloras
Maketarski Kapetan

« Reply #8 on: 04-10-2007, 14:47:35 »

Evo prvo za helloweena odgovor,figure gde da nabavis?A gde nabavljas sve u 72ci?Pa kod gazda Milana naravno (dobro oklop moze i revell a njega ima svuda).Koju armiju bi da vodis?Od toga ti sve zavisi.Ja recimo za ruse imam oko 250 vojnika i oko 12-13 tenkova.Za nijh mi je glupo da bacampare za neki ba64 ili zil-5 kad ti insta netreba preko 10+ ubojitih tenkova i horde vojnika.Dobro brdo sturmovika je druga prica.
Za amere imam oko 400vojnika,5 shermana,5 halftrackova,stuarta,2kamiona,2 dzipa,par haubica i slicne zezalice koje se jako tesko nalaze.
Od svaba imam dosta vojnika ali samo 3tenka,kamion i par topova.
Vama ako necete takve armije preostaju britanci,japanci i mislim francuzi (cak ima i poljaka) (po warhammer panzer battles pravilima koja su ultra laka,a evo i link http://wpbww2.tripod.com/files.html).Samomala napomena,tu je fajl za sama pravila neispravan.Za pravila koja su potrebna ako vas ne mrzi bacite pogled na bilo koji torent sa 40k knjigama,jako se lako nalazi.Ja ih imam na kompu ali nisu bas mala da bi ih kacio na net.U krajnjem slucaju mogu ih narezati onima koji su zainteresovani za igru.

A evo i malo slikica cisto da vidite o cemu se radi,a i da bi prepoznali komplete koji su u upotrebi.
http://www.yon.com.tr/unimog/Panzer_Battles_Gallery_BP_1.asp

Generalno da bi se pocelo sa igrom treba recimo 2 kutje vojnika,na primer neki panzergrenadiri i neka kutija gde ima vise oficirskih modela za komandni lanac.Za tenkove sami vidite sta vam najvise lezi,sta eventualno imate vec od modela,ali recimo 2-3 tenkica su za pocetak sasvim dovoljna (to kazem iz iskustva jer je preveliki napor pamtiti sve u pocetku kad dva igraca imaju na stolu po 200+vojnika i 15+ vozila.
Sa armijskih lista na linku koji sam dao gore lako mozete rucno na parce papira napisati sta imate i koliko poena to nosi,a izabranu listu samo istampajte.

Jos je potrebno imatineki sto od recimo 120 sa 180 ili cak veci,ja imam prostirku za "travu",imam dosta drveca (jelki,palmi,a i obicnih stabala),imam nekoliko zgrada,uglavnom iz raznih kompleta tipa revell.brda se mogu lepo napraviti za pocetak od 1-2 knjige jedna na drugoj.Imam i jedan veci pontonski most koji se rasklapa ali sa njega bi bila potrabna reka.Inace zgrade se vrlo lako prave od kartona i samo malo maste a to bar svi ovde imamo na pretek.

Sto se tice recimo nekih letelica,pogotovo ruskih koji mogu da ih imaju jako mnogo ukoliko ih nema u prodaji negde bacite oko ovde http://www.juniorgeneral.org/ww2.htm ,ja sebi radim ove sturmovike jer su mi mnogo slatki  angel.Treba im samo postolje koje se lako pravi.Nemojte se samo polamomiti pa stampati sva moguca vozila sa sajta jer onda nema mnogo dinamike u igri sa 2d tenkovima.Ipak ima tu jako mnogo stvari pa ako naletite na neki 3d kartonski tenk javite.

Za mixona,konji su tu kod mene,nemam mnogo vremena da lelujam okolo,pocela predavanja.

Kad sve ovo iscitatre i svarite javite se da se dalje dogovaramo,ja sam mrtav gladan i idem da jedem nesto Grin

Helloween
Guest
« Reply #9 on: 04-10-2007, 16:30:36 »

Ja bi nemcove  Roll Eyes  Roll Eyes Mogu ti reci da meni ovo izgleda vrhunski, i bas sam se zagrejao za celu ideju... sad jos samo da pocnem da skupljam figurice i bice cupavo  Tongue   Tongue   Tongue
« Last Edit: 04-10-2007, 16:39:53 by Helloween » Logged
Mixon
Maketarski Narednik

« Reply #10 on: 04-10-2007, 17:39:55 »

E ne mozes ti Nemce, hocu ja!  Grin Roll Eyes
Ja imam vise stvari od tebe  Tongue  Wink
Ha ha ha Meloras shtreber!  Grin
Salim se, naravno. Pozdrav

U radu:
wwII Handzar divizija
wwII Cetnici
meloras
Maketarski Kapetan

« Reply #11 on: 04-10-2007, 18:11:29 »

Eto svi hoce nemce...pa valjda zato ima najvise stvari za njih da se nadje.
Vi se dogovorite i usaglasite pa mi javite da se dogovirmo za eventualno neki termin.
Ima na netu jako puno glerija sa slikama wwII 1/72 bitaka pa bacite oko i na to.

Takeda
Guest
« Reply #12 on: 11-10-2007, 21:42:34 »

Evo malo da vam otvorim oci i prosirim znanje...
Operation overlord je prethodna verzija Operation WWII...
Kao prvo jos 2005 je u casopisu Odbrana (br.4 Simulacije DRUGI SVETSKI RAT NA ITALIJANSKI NAČIN    Strana 64 - 65 ) objavljen clanak o ovoj strategiji. Licno sam jos pre nabavio originalnu verziju pravila kao i dva dodatka koji su izasli.  U pocetku se sve moralo kupiti .. a kasnije je postalo dostupno i kao slobodna verzija... U licnom kontaktu sam sa prevodiocem pravila na englski jezik pa smo imali prilike da u nasem Zrennjaninskom klubu Takeda dosta davno ispobamo prve verzije pravila ... odmah da smirim sve vas koji koristite priliku da upotrebite gomile vasih modela tenkova i stotine vasih figura vojnika i ostalog.. Nista vam nece trebati u velikoj kolicini...
tek nekoliko vozila i saka vojnika.. razlog za to je sto OWW2 niej klasicna strategija vec relativno detaljna takticka borba. Prepuno je detalja i igranje sa vecim brojem vozila i/ili figura vojnika je nocna mora.. moj savet je da pocnete sa 1 vozilom (tenkom) i 10-tak vojnika... povecavajte broj kako se budete privikli na pravila.. Za igru su potrebne desetostrane "kockice" i specijalne karte sa naredbama... po pitanju takticke borbe nema bolje od ove igre...
Takodje je potrebno jako mnogo terena  na tabli za igru. Svako igranje ce vam ostati u secanju po nekom detalju koji se mogu porediti sa najboljim holivudskim filmovima ratne temetike...
meloras
Maketarski Kapetan

« Reply #13 on: 12-10-2007, 13:06:59 »

Igore ti li si?Znamo se sa zmaja Grin
Imam original pravila i karte kao i brdo kautera koje sam dobio uz igru.Ipak mi smo mislili da za pocetak rpbamo sa warhammer panzer battles varijantom,ali sve jedno,to je stvar ukusa.Terena takodje imam dosta,jedino se traze zainteresovani koji bi uzeli dogovorena pravila u svoje ruke da ih malo prouce da ne bih svaki korak morao da objasnjavam iznova i iznova.

Jedina primedba je sto svi hoce da igraju sa svabama sto ubija car igre.

Takeda
Guest
« Reply #14 on: 13-10-2007, 22:36:30 »

Ne postoji niti jedna igra poput Operation WW2 provereno.. samo sto je vise takticka nego strategijska... Igraci sa nemcima ne ubijaju igru dok ne pocnu da stavljaju Tigrove  Shocked
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: