Maketarski Kutak
08-09-2010, 12:49:54 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Galerija maketa clanova foruma "Maketarski Kutak" sa maketama vazduhoplova nalazi se na adresi:
http://s167.photobucket.com/albums/u150/maketarskikutak/

Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Vozila na Balkanu (Jugoslaviji) za vreme WW2  (Read 2940 times)
Airsuba
Maketarski Pukovnik

« Reply #15 on: 06-07-2009, 20:05:40 »

Beograd, maj 1940?
Jel to iz "Druge Kraljevske Oklopne Divizije"  Grin

A koji je to trg u Beogradu?
Ima par sličnih fotografija sa tenkovima na trgovima po knjigama gde pišu da je Beograd, ali ispadne Budimpešta ili Bukurešt, ili često i Sofija i Zagreb...

Srpski dekali i makete, Lift Here! & Cranky Crank! - http://lifthereserbia.wordpress.com/
Hartmann
Maketarski Pukovnik

Conan the Librarian

« Reply #16 on: 06-07-2009, 20:10:19 »

Kako me je kolega Misko iz Svajcarske informisao,na gornjoj slici je Panzer III ausf.H.
Beograd,maj 1940 iz druge oklopne divizije.
Tnx Skomi 

Ejejejejej....Jel to gradic "La Beograd" u Francuskoj  Grin?
Aman, dal je toliko pobenaveo od kad je postao tatko  !!!???

''Ljudi, imamo samo jedan cilj, a to su dve stvari: red, rad i disciplina!"
Momcha
Global Moderator
Maketarski General

« Reply #17 on: 06-07-2009, 20:43:17 »

Tako mi covek napisa u sms-u

bokaso 1
Maketarski Narednik

« Reply #18 on: 07-08-2009, 18:12:04 »

Pozdrav .... Malo mi je nepoznato , ako je BGD ... I veoma cudno ako je to 40-ta godina... pogledaj zgradu u pozadini desno, malo je modernija.Takve zgrade bi mogle biti samo u centru BGD-a a slika mi je skroz nepoznata.... Ali ako tako covek kaze ok....
hetzer
Maketarski Narednik

« Reply #19 on: 13-01-2010, 20:11:16 »

da li mi se cini da se u knjizi 'oklopne jedinice u nor-u'' spominje i panter koga je unistila jedna nasa blinda (aec)?
istra,  slovenija, granica s italijom?
Airsuba
Maketarski Pukovnik

« Reply #20 on: 13-01-2010, 20:54:42 »

partizani su T-34/76 zvali "panter", to su oni sa prethodne strane

Srpski dekali i makete, Lift Here! & Cranky Crank! - http://lifthereserbia.wordpress.com/
hetzer
Maketarski Narednik

« Reply #21 on: 14-01-2010, 00:55:43 »

e sad... da nije ove nedoumice ja bih rekao bingo i svi bi se radovali da u spisak mogu da stave velicanstvenog pantera  (nepoznatog ausfirunga, doduse)... ovako, hajde da stavimo stvar pod znak pitanja

u medjuvremenu nadjoh knjigu... Manojlo Babic, ''Oklopne jedinice u NOR-u", Vojnoizdavacki zavod, Beograd, 1968, strana 255... u pasusu o cuvenom nisandziji prve oklopne Josipu Begusu, autor kao njegov najveci uspeh spominje unistenje jednog pantera u borbama kod Tounja... sturo, bez detalja, samo jednom recenicom...

u sledecem pasusu detaljnije opisuje borbu kod sela Bazovice gde je Begus smelim manevrom unistio jedan T-34/76, a ostali neprijateljski tenkovi su se povuklli

lepo... ja bih bio sklon da proglasim ovo za datu cinjenicu, samo da mi oni iz vojnog muzeja, kad sam bio mali, nisu tvrdili da imaju tigra (pokazujuci mi pz4, naravno)... poznate su nepreciznosti partizanskih istoricara (bez namere da ikog uvredim) sto se tehnike tice... cak i sam Babic Begusovu blindu naziva AEG III (a svi znamo da se ne radi o termo-peci od tri kilovata, nego o britanskom oklopnom automobilu AEC) ... s druge strane jasno je da tipove tenkova poznaje, da T-34 identifikuje cak kao raniju varijantu s kratkim topom od 76mm... zasto bi onda isti takav t34 pasus ranije nazivao panterom?... podaci iz borbenog dnevnika jedinice?... ove dve borbe desile su se nedugo jedna za drugom... zasto ovde panter, onde t-34... velika je verovatnoca da su dejstvovali protiv iste nemacke jedinice... da je neko drugo vreme lako bi mogli zakljuciti da je ta jedinica bila kompletno opremljena zaplenjenim trideset cetvorkama... ali 1945. je... sve se pomesalo, skoro da vise i ne postoje oklopne jedinice unifikovanog sastava...

ne bih se usudio da donesem zakljucak bez komparativnih nemackih izvestaja, fotografija, zivih svedoka...
nemoguce posle tolikih godina? ...to se nikad ne zna... Smiley
rodeo
Maketarski Kapetan

« Reply #22 on: 14-01-2010, 04:19:44 »

Imam taj dokumentarac (negde).

Na ovu temu preporucujem knjigu "Belgrad 1944" iz edicije Wydawnictwo militaria, knjiga je poljskom ali su opisi fotografija i profila na engleskom.

http://www.militaria.net.pl/strony/257.html

"Ne volim tange ali ih nosim zbog prirode posla" - Maja Nikolic
hetzer
Maketarski Narednik

« Reply #23 on: 14-01-2010, 04:34:37 »

sorry, poslah ga pre vremena... evo ga ceo

prisecajuci se prvog jugoslovenskog dokumentarca ''beograd''(rezija nikola popovic, 1946) navodim vozila koja su se mogla videtu tokom beogradske operacije
-T-34/85
-kamioni zis (dvoosovinci i troosovinci)
-topovi zis2 i zis3
-katjuse na kamionima stadebejker (novi ICM)
-britanska tanketa universal carrier (tamiya) ali sa teskim ruskim mitraljezom DSK (zvezda), montiranim iznad prostora za
  posadu
-laki oklopni auto ba-64 (aer, maket)
-samohodni top samovente L40 sa topom 47mm na bazi tenka carro armato L6/40 (tenk je prosle godine izdao italeri... ako su pametni izdace i samovente verziju... inace bilo je od frankmodelbauma u nekoj cudnoj kombinaciji vakum/rezin, a sad ga radi Criel Model
-StuGIIIausfF (dragon)

italijanski oklopni auto Lancia 1zm poreklom iz ww1 koju je kolega Rile-ns prethodno naveo moze sa videti  u dokumentarnom filmu  o oslobodjenju dalmacije, na nekom od otoka (urbani pejsaz) kao i tanketa cv-35 kojoj je spala gusenica... snimci su nacinjeni u periodu 1943-45, a film potice s pocetka pedesetih

mislim da bi bilo korisno da kolege navedu i izvore kako bi se vozila mogla locirati u vremenu i prostoru

eee i naravno - kompozicija dragonovih oklopnih dresina... samo da znate, za ovo vam je potrebno sve  puta dva (znaci dve komandne, dve artiljerijske, dve obicne, dve sa flakom -tu mora da padne konverzija, nista komplikovano... u jednoj verziji na sve to kaci se i vagon s koga silazi tenk praga 38 - nema zime trumpeter stize)... ima negde slika na netu, probacu da je nadjem, bas iz jugoslavije
« Last Edit: 14-01-2010, 15:03:57 by hetzer » Logged
TISO
Maketarski Kapetan

Groundhog day rules!

« Reply #24 on: 14-01-2010, 18:23:40 »

Ova tema oko tog "Pantera" kod Tunja je več bila tema razgovora sa mojim kolegama od kojih neki rade za vojni muzej kod Pivke. Večina se slaže sa onim što je napisano  na stranici Srbski Oklop:

Tokom 13. aprila u 6 casova zapocet je napad na Tounj, koj je nakon pada Ogulina i Josipdola, predstavljao znacajnu tacku. Podrsku 1. i 3. brigadi 34. divizije koja je napadala cinio je 2.tenkovski bataljon sa svoje dve tenkovske cete. Tenkovska ceta na pravcu Prve brigade izbila je ispred mosta u blizini Tounja. Most je bio snazno branjen, a odbrana je bila pojacana i tenkovima ''Panter'' (ili verovatnije sa T-34, koje su Nemci rado koristili nakon zarobljavanja). U oba slucaja Stujarti nisu mogli parirati ni svojim topovima ni oklopom. Na direktni duel odvazava se Josip Begus, koji se vec proslavio svojom preciznoscu na topu 57mm oklopnog automobila. Panter je prvi opalio i granata pada blizu oklopnog automobila, a zatim je Avgust ispalio tri granate, pri cemu je od trece Panter eksplodirao. Kasnije je utvrdjeno da je vec prva granata pogodila cev topa nemackog tenka. 

Svi se slažu, da je zbog toga što je tenk ušao u pisanu i oralnu folkloru kao "panther" očito ostavio jak utisak i da se radi o nešto večem od onoga na šta su partizani navikli odnosno na talijnske, zapljenjene francuske i lake njemačke tenkova. Isto se svi slažu da je praktička šansa, da u istnini radi o Pantheru praktički 0,00% i da se najvjerovatnije radi o T-34 ili StuG. Na žalost sve so to nagađanja jer ne postoje fotografije tog tenka. Moguče je da je do nazivanja tog tenka pantherom došlo kasnije u stilu zapisivanja na osnovi opisa u stilu, da se radi o večem i snažnijem vozilu sa zakošenim oklopom.
jako bi koristio podatak koje su jedinice sudjelovale sa druge strane i da se preko toga ustanovi o kojem se vozilu zapravo radi.

na spisak može se još dodati Steyer RSO
« Last Edit: 14-01-2010, 18:29:46 by TISO » Logged

Pošto pametniji popušta glupaci vladaju svetom!
TISO
Maketarski Kapetan

Groundhog day rules!

« Reply #25 on: 14-01-2010, 18:42:35 »

Usput koji su ovi ispred blinde (u prvom planu i oni koji doze iza blinde). Nekeko mi kape ne djeluju baš njemački:
samo piše, da iz 1943 a naslov je:  Jugoslawien, Polizeieinsatz mit Spähpanzer

Ovde ima svašta:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_the_German_Federal_Archive

samo utipkajte Jugoslawien ili ono šta vas zanima ogromno zanimljivih fotografija.
« Last Edit: 14-01-2010, 20:07:14 by TISO » Logged

TISO
Maketarski Kapetan

Groundhog day rules!

« Reply #26 on: 14-01-2010, 19:00:58 »

Pitanje koje je ovo vozilo?
Jugoslawien, gepanzertes Fahrzeug  -1941
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_101I-169-0913-15,_Jugoslawien,_gepanzertes_Fahrzeug.jpg

italijanski oklopni auto Lancia 1zm poreklom iz ww1 koju je kolega Rile-ns prethodno naveo
Misliš ovaj:
Jugoslawien.- Italienischer Lancia IZM Panzerspähwagen; PK 501? - 1943

ovde se vidi samo prvi ljevi blatobran:
Jugoslawien.- Polizeieinsatz, Männer und Frauen mit Koffern werden aus einer Ortschaft geführt
« Last Edit: 14-01-2010, 19:11:29 by TISO » Logged

Airsuba
Maketarski Pukovnik

« Reply #27 on: 14-01-2010, 20:29:32 »

odlične fotografije!
hvala za informaciju o fotografijama na Wiki!

lord sir giga
Maketarski Pukovnik

Ko nas takne smesta je na..bo

« Reply #28 on: 14-01-2010, 21:28:34 »

Ima slika nemackih vozila na Balkanu, a ja sam knjigu nasao na Mininova torentu.
Images of War Panzer Divisions at War 1939-1945 Rare Photographs from wartime archives.
Pa koga ne mrzi neka potrazi, nije nesto bog zna sta, al mi se svidela slika nemaca sa gas-maskama.

Sini Munjo, Udri Grome-Spali Skota
Velike nevolje u Maloj Kini
hetzer
Maketarski Narednik

« Reply #29 on: 15-01-2010, 04:37:22 »

Pitanje koje je ovo vozilo?
Jugoslawien, gepanzertes Fahrzeug  -1941

Ovo vozilo se vec nekoliko godina povlaci po raznoraznim svetskim forumima i niko nije uspeo da dokuci njegovo poreklo (ne razumem holandski a jos manje finski, ali nisam imao utisak da su i oni otkrili sta je zapravo to)... moja zapazanja svode se na to da su pancir ploce varene a ne zakivane sto upucuje da nije sklepano u nekoj kovackoj radionici... nazalost ni pozadina ne daje neke detalje koji bi omogucili identifikaciju... i dalje bez medalje (ako se secate tog kais-stripa iz fronta  Cheesy)

italijanski oklopni auto Lancia 1zm poreklom iz ww1 koju je kolega Rile-ns prethodno naveo

Fotka lancie 1zm je fantasticna, sve sa kamuflazom i sinama za probijanje kroz bodljikavu zicu... steta sto ovo tako dugovecno vozilo postoji samo u skupim resinskim varijantama.... ali uzdajmo se u italeri... cini se da ih je zadnjih godina zahvatio lokal-patriotizam iz cega maketari mogu samo da profitiraju... recite da li me secanje dobro sluzi - u trscanskom vojnom muzeju postoji jedna?[/b

A ona vojska ispred blinde 43... meni najvise lice na partizane... uniforme kojekakve... samo oni su nosili sta su stigli...dobro... i cetnici
« Last Edit: 15-01-2010, 06:36:03 by hetzer » Logged
Pages: 1 [2] 3   Go Up
  Print  

Jump to: