Author Topic: Uputstvo za pravljenje slika za Internet  (Read 6981 times)

Offline Sandman

  • (SrkiRad)
  • Administrator
  • Posts: 5.440
  • U ime Erbraša, Četkice i Beloga Duha, aDmin! :)
    • Beograd, Savski Venac
    • Beogradski Maketarski Klub
Uputstvo za pravljenje slika za Internet
« on: 04-09-2006, 20:49:42 »
Kako napraviti fotografiju makete za kacenje na Maketarskom Kutku uz pomoc Photoshopa?

1. Potrebno je imati jednu od novijih verzija Photoshopa i digitalni foto-aparat ili skener za papirne fotografije

2. Maketu fotografisemo digitalnim foto-aparatom u 3.2 ili 5.2 megapixela u normalnom ili odlicnom kvalitetu (slika od 5.2 megapixela izlazi u proseku u 'tezini' od nesto preko 1MB a velicini 2500x2000 pixela)

3. Fotografiju prvo "kropujemo" (alat 'Crop Tool' u paleti alata, ili taster 'C') tako sto cemo ukloniti/iseci nepotrebno iz okoline makete. Ako aparat ima opciju "makro" (obicno predstavljeno ikonicom sa cvetom) onda obicno i nema sta da se ukloni sa slike, jer je fotografisano bas ono sto se zeli ('Macro' opcija je predvidjena za slikanje detalja i malih predmeta).

4. Po zelji doteramo kolorit, kontraste i osvetljenje fotografije uz pomoc automatskih opcija "Auto Contrast", "Auto Color", ili "Auto Levels". Neka se svako poigra sa istim da vidi sta mu odgovara, a najbolji rezultati se dobijaju kombinacijom sve tri opcije. Ove opcije se nalaze u podmeniju 'Image\Adjustments' odmah pri vrhu podmenija.

5. Sada radimo smanjivanje slika na dozvoljene, preporucene, potrebne ili pozeljne velicine. Na "Maketarskom Kutku", kao i na velikoj vecini drugih Internet mesta, potrebna sirina fotografije jeste oko 700 piksela. Biramo podmeni 'Image\Image Size' i otvara se prozor za podesavanje velicine slike. U prvo mesto predvidjeno za sirinu slike koje se na engleskom zove "Width" upisemo broj 700 i pritisnemo OK.

6. Nije lose da se na ovako smanjenoj slici primeni filter za izostravanje preko podmenija 'Filter\Sharpen\Sharpen'. Ovaj korak nije obavezan, vec prema afinitetima...

7. Sada je ostalo samo da fotografiju snimimo tako da bude sto je moguce manja po takozvanoj 'tezini' u kilobajtima. To se radi opcijom 'Save for Web'. Idemo na 'File\Save for Web' i na novom prozoru izaberemo kvalitet za sliku (najbolje je 'JPEG Medium'), pritisnemo dugme "Save" i izaberemo gde cemo da snimimo.

Ovako smo jednostavno i brzo (za manje od 1 minuta) dobili laganu i kvalitetnu fotografiju solidne velicine za kacenje na Internet - i naravno "Maketarski Kutak". Vrlo je slican i postupak u drugim programima za obradu fotografija (ACDSee i sl.).