E, pa konačno završih i Junkersa...
Izrada je trajala godinu dana, mada je više puta prekidana, uglavnom zbog studija i moje lenjosti

Ju-52 je za sile Osovine predstavljao isto što i C-47 za saveznike. Prototip je poleteo 13. oktobra 1930. godine, pokretan jednim motorom Junkers L-88 od 800ks. Naredne godine dodata su još dva motora na krila kako bi se povećala nosivost. Koristile su ga mnoge civilne avio-kompanije pre i posle Drugog svetskog rata. U Španskom gradjanskom ratu je korišćen i kao bombarder, dok se nisu pojavili drugi moderniji avioni specijalizovani za tu svrhu. Za vreme Drugog svetskog rata činio 90% svih teretnih aviona Luftvafea. Poznat posadama kao Tante Ju ("tetka Julka"), odlikovao se čvrstom strukturom i rebrastom oplatom, koja se pokazala kao izdržljiva i laka za popravke.
Što se same makete tiče, sklapanje je uglavnom išlo bez problema. Jedini veći problemi bili su uklapanje gornjeg dela trupa sa polovinama i flapsovi... FLAPSOVI IZ PAKLA!!! Otpali su jedno 47.369.458 puta (tako je, brojao sam). Trebalo je to da ostavim za kraj, ali sam hteo da sve bojim odjednom...
Maketa ima dva veća nedostatka: panelizacija i unutrašnjost. Paneli su dati u pozitivu, pa sam ih prerezao. Unutra se dobijaju neki ramovi sa strane, ali trebalo bi da se vidi i rebrasta oplata.
Da ne davim dalje, evo spiska modifikacija:
- 90% unutrašnjosti je napravljeno
- paneli prerezani u kontradetalj
- vrata i otvor na vrhu izrezani i doradjeni sa unutrašnje strane
- gume "izduvane" koristeći šmirglu i git
- napravljen generator sa elisom, kao i gomila antenica i pito-cevi
- sajla antene napravljena od razvučenog sprua
- bočni prozori su napravljeni od Clearfixa
- mitraljez napravljen koristeći ecovani nišan i rezinsku cev
Više informacija o izradi na ovom topiku
http://maketarskikutak.com/index.php?topic=4902.60Maketa je bila predmet rasprava o tačnosti, neki su tvrdili da je u stvari u razmeri 1/75. Stavio sam ga na planove iz CMK Photo Hobby Manual No.1002 i maketa jeste u 1/72, jedina nepravilnost je što su gondole motora malo bliže trupu nego što bi trebalo (4mm), pa se verovatno zato mnogima činilo da je manja razmera. Dužina i raspon krila su tačni.
Zanimljivo je da na ovu maketu nisu lepljeni dekali. Ovo mi je prvi pokušaj korišćenja maski (Montex Super Mask 72002). Ovu zanimljivu šemu nosilo je nekoliko Ju-52 iz 9/ZG26 (9. jedinica 26. razaračkog puka Luftvafea) tokom Bitke za Francusku 1940. godine. Kao odlična referenca poslužilo mi je 4. izdanje časopisa Luftwaffe im Focus (str 24-25)
Reference:
- Motorbuch Verlag - Die Ju-52 im Zweiten Weltkrieg
- Luftwaffe im Focus No.4 (str 24-25)
- Squadron Signal 1186 - Ju-52 in action
- PHM 1002 - Junkers Ju-52-3m
- Luftwaffe at War 20 - Junkers Ju 52
- Airdoc 001 - Junkers Ju 52 3m