Evo jednog relativno frishkog noviteta od Italerija...
U pitanju je tzv. Special Value Pack - u jednoj kutiji se (po ceni jedne) dobijaju dve makete - jedna klasichna i jedna namenjena wargamerima (sklapa se iz mnogo manje delova i zahvata).
Za pochetak evo prednje strane kutije - lepa ilustracija koja moze pomoci pri detaljisanju prenjeg dela tenka sa gusenicama...

oznake su date za 3 varijante s tim shto u sastavnici ima slika i chetvrte koja nema dekale!
tri varijante za koje su dati dekali, ilustrovane su osim crnobelih slikau sastravnici i u kolor profilima na zadnjoj strani kutije:

sve 4 varijante koje je moguce raditi su sledece:
- Soviet Army, Berlin 1945 (za nju nemaju dekali - moguce je da je ovo generichka varijanta) - jednobojna Russian Armor Green
- Soviet Army, Unknown Unit, Vitebsk 1944 - gornji kolor profil na slici
- Soviet Army, 4th Guards Tank Regiment, Lvov, Summer 1944 - srednji kolor profil na slici
- Soviet Army, Unknown Unit, Germany 1945 - donji kolor profil na slici
a evo i slike dekala...

Ovo su delovi za klasichnu maketu - jedan ram sa telom tenka i kupolom + 2 identichna rama sa gusenicama, tochkovima i sitnim delovima kao shto su razne ruchke i sl.

...a na zasebnom ramu dati su delovi za Wargamer maketu.
Delova je mnogo manje, tj. mnogi delovi su uproshceni i izliveni iz jednog dela, shto se najbolje vidi na gusenicama...
Wargamer varijanta ima samo 11 delova, i ovo predstavlja idealni nachin da za iste pare dobijete dve makete - jednu koju cete brzo sklopiti, i na njoj moci da vezbate razne tehnike (farbanja kamuflaze, weatheringa,...), i drugu maketu koju cete sklopiti kao i sve ostale klasichne makete...

zaista lepo od Italerija shto je pokrenuo ovu seriju maketa... nadam se da ce pored ovog JS-2 i makete ISU-152, izbaciti josh koji tenk ili neko drugo vojno vozilo u ovom maniru....

Gusenice su sa spoljne strane lepo izlivene i imaju po meni OK nivo detalja...

...ali su sa unutrashnje strane ravne

shto mi je malo chudno za maketu koja je radjena novim kalupom

koren topovske cevi ima izlivenu teksturu livenog chelika...

kao i samo telo tenka na prednjem delu, ispred kupole...

na gornjoj strani kupole je izliven detalj vara... jako lepo izgleda!

na zadnjoj strani kupole se pojavljuje izliven kao ispupchen detalj ovaj broj...ne asocira na serijski broj makete, pa mozda moze da znachi da je ovo serijski broj tenka?! Nisam veliki poznavalac tenkova, pa ako neko zna da li je ovo detalj koji je svaki JS-2 tenk imao, neka napishe...

bochne strane kupole takodje imaju teksturu livenja na sebi...

donji deo tenka takodje ima detalja shto sasvim lepo izgleda...

A ovo su sad detalji Wargamer makete...
prednji deo tenka sa izlivenim farom na prednjem delu

zadnji deo tenka sa izlivenim detaljima koji na klasichnoj maketi postoje kao zasebni delovi...

poklopci na kupoli su izliveni zajedno sa njom, i gravura vara sa gornje strane je malo slabijeg detalja nego na klasichnoj maketi...

...ali takodje postoji tekstura livenja kupole na bochnim stranama...

tochkovi su izliveni zajedno sa gusenicama iz jednog dela...
ove gusenice definitivno ne liche na prave, no shta je tu je, za potrebe "vezbanja" ce biti OK

Sve u svemu, ja sam zadovoljan ovom maketom - za iste pare dobio sam dve makete, nivo detalja na klasichnoj maketi je zadovoljavajuci, a Wargamer varijanta je super za vezbanje raznih tehnika za tenkove i vojna vozila...

Nadam se da ce Italeri izbaciti josh dosta ovakvih maketa....