Trenutno u nasoj zemlji Srbiji ima 9 maketarskih klubova ( ja se izvinjavam ako sam nekoga izostavio). Od toga ove godine je bilo 7 takmicenja u toku godine (s' tim sto je 2 u Beogradu) , sto je od prilike 0.58 takmicenja mesecno, znaci ni jedno celo. Ovo je nekako matematicki pa mozda nekome i nije bitno. Provericu, sada ne mogu da stignem ali mislim da skoro svaka zemlja u okruzenju ima vise klubova kao i takmicenja u toku godine, manje nema, provericu naravno ( ne zamerite sto sada nemam informaciju). Zasto se cini da mi imamo puno takmicenja? pa zato sto od 12 meseci od januara do maja nema ni jedno kao ni u julu i avgustu a to je 12 - 7 = 5 meseci za takmicenja.
No dobro, nego ovo je vrlo interesantno i strasno me nervira ali mislim i da je to jedan od velikih problema takmicenja u Srbiji i tu je warhawk u pravu 100%:
"... i meni su se više smučile makete koje već xxx-ti put vidim na nekom takmičenju..."
Svakom su se smucile!
Nisam primetio da postoje bilo kakva pravila o tome kod nas a i ako postoje naravno da se ne primenjuju, to svi ako ne saznaju iz price onda je naravno tu iskustvo. Sto je vrlo interesantno, makete koje su ko zna kada radjene cesto se vidjaju na nasim takmicenjima i sto je jos bolje u 90% slucajeva bas one ponovo su nagradjivane!i tako u krug, pa dokle!? ( ne bih pominjao da li se u vecini nagradjivanih slucajeva pominju skoro ista imena, ali ova tema je davno ispricana ).
Da ne smaram vise, zrenjaninsko takmicenje koje bude organizovano ( ako Bog da ali samo uz pomoc nekog sponzora kog jos nema ) bice radjeno po pravilniku koje je sastavio MK"Krila Petrovgrada". Naravno u korist su takmicara, maketara i fer pleja. Mozda se to nekome nece svideti ali...pravila su pravila. Nema ih puno ali su precizna. Kako o kategorijama tako i o nekim drugim stvarima. Npr. sto se tice gore navedenog:
Iz pravilnika:
-"Maketa koja je predhodne kalendarske takmicarske godine ucestvovala na takmicenju u Srbiji ne moze uci u konkurenciju ove godine za medalju. Ta maketa se moze naci u izlozbenom delu koji se ne naplacuje."
Sta to znaci? znaci da ako se maketa takmicila 2010.god. u Srbiji, 2011.god. nece moci da ucestvuje u takmicarskom delu. (misli se na Zrenjanin).
I da, sto se tice posetilaca takmicenja, takmicara...posto smo mi svi na odmorima, morima, zezanjima i ostalo pozvacemo takmicare iz okruzenja. Bar cu se ja potruditi to da uradim a koliko ce uspeti to vec nije do mene. Planiram da pozovem Madjare, Austrijance, Hrvate, Slovence, Makedonce, Grke...pa neko ce valjda doci.
Eto...ukratko
p.s. sto se tice "pravilnika" on ce mozda jos malo biti modifikovan na osnovu iskustava takmicara, losih uglavnom. Mozete i vi da sugerisete nesto sto mislite da bi dovelo do viseg i preciznijeg nivoa takmicenja. Vrlo rado cu primiti sugestije.