Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Avioni, helikopteri,... / Re: Avganistan II deo- Jak-38, Revell 1/72
« Last post by Janjic on Today at 10:04:09 »
Ovo je extra :)
2
Brodovi, podmornice, galije,... / Re: ORP Kujawiak, IBG 1/700
« Last post by Janjic on Today at 10:03:23 »
Hvala drug. Riging je likra ;)
3
Avioni, helikopteri,... / Re: Avganistan II deo- Jak-38, Revell 1/72
« Last post by Jovac on Yesterday at 22:54:38 »
Odličan. Sviđa mi se. Krajnje neobična šema.
4
Avioni, helikopteri,... / Re: Avganistan II deo- Jak-38, Revell 1/72
« Last post by dragan_mig31 on Yesterday at 19:23:21 »
Opasan jak :D
6
Avioni, helikopteri,... / Re: Avganistan II deo- Jak-38, Revell 1/72
« Last post by milan78 on Yesterday at 17:54:55 »
Lepo si se izborio. :cheers
7
Avioni, helikopteri,... / Re: Avganistan II deo- Jak-38, Revell 1/72
« Last post by zolle on Yesterday at 17:47:09 »
Egzotika ! Boje su stvarno tamnije  :think pogotovu siva  :think
8
"World War I - 100 years" / Re: Eduard Nieuport 17 1/72
« Last post by AG02 on Yesterday at 17:37:02 »
Ako ti je cilj bio eksperiment, onda u redu. Sve si mogao jednostavnije i brze da resis obicnim enamelima, uz par nijansi i ostrom cetkicom.
9
"World War I - 100 years" / Eduard Nieuport 17 1/72
« Last post by zamorano on Yesterday at 17:09:15 »
Pakovanje sa oznakama letelica iz filma "Flyboys", ne sećam se više zašto sam ga kupio - verovatno je bilo na sniženju, koji drugi pametan razlog bi mogao da se nađe :). I Lift Here dekali, videću još da li da ih upotrebim.Mislim da neću mnogo da filozofiram sa ovim, tražim brza i efikasna rešenja :). Ajmo redom...

Pod jedan, da rešimo taj drveni enterijer pa da sklopimo trup... Seckanje delova sa ramova i onda prskanje osnovne boje za drvo, uglavnom Tamiya XF-57 a pomalo i XF-60 da ima varijacije.

 

Koje bi bilo brzo i efikasno rešenje za dobijanje teksture drveta? Treba mi način da dobijem šare različitih drvenkastih boja ali tako da se boje ne pomešaju... Paaa, hmmm, da probamo da pomešamo boje koje neće da se mešaju? Vodene i uljane?Bljaaak... Savršeno!

Probao sam varijantu Tamiya + Humbrol, to ne pali jer se alkoholne boje suviše brzo suše, posle nekog trenutka se to sve stvrdne i ne može da se razmazuje. Vallejo + Humbrol je već bolje, sipa se malo vode i uljanog razređivača i to radi... Kako-tako.Ovo su rezultati otprilike pola sata-sat vremena ležernog eksperimentisanja. Nisam se trudio da popravljam to što je ispalo na kraju jer mi se čini solidno za ovu razmeru.Ovde se odmah vidi i koje su zamke i kako je tehnika napredovala :). Na prvom delu koji sam probao, podu kabine, boja je suviše debela i džombasta. Uzrok je što se boja dosta brzo osušila, i po tom pitanju je (logično) akrilna boja problematičnija. Sa druge strane, kada se ova mešavina razređuje, treba sipati i uljani razređivač i vodu, veselo :). Ali jedna stvar koja bi ubuduće mogla dramatično da pomogne je akrilni retarder, tu bi se dobilo na vremenu da se šare bolje nacinculiraju... Možda bi pomoglo i sa Tamiya-om. Ili možda da uzmem obične tempere pa nek' ide život?

Ovo ću da probam da uljudim struganjem malo tvrđom četkicom, da poravna džombe (mada, ako ostanu na podu to može da se zamaskira kao prljavština, ipak su ti avioni poletali sa livada). Već sa kasnijim delovima, kao što je sedište, sam imao više uspeha... Bočne strane kabine su ispale prilično dobro što se toga tiče ali su mi se boje malo više pomešale pa šare nisu toliko izražene.U svakom sluačju ima mesta za dalje eksperimentisanje i unapređenje. Kao što rekoh, ovo je rezultat sat vremena igranja, i čini mi se već sada obećava za 1/72. Uz malo više truda bi mogao da se dobije bolji rezultat, mada se ovim pre gađa optimalan odnos brzine i kvaliteta nego maksimalan kvalitet. A za 1/48 ne znam, probaćemo :).

Primetiti da propeler nisam farbao ovom tehnikom - 'de smem, ipak će on da stoji na vr' nosa :). Tu ću verovatno klasični sistem sa uljanim bojama, mada ne verujem da će ispasti bolje.


 

Drvo bi sada trebalo preći providnom žutom ili narandžastom da se dobije malo realističniji efekat, ali nisam siguran da li će to ovde da pomogne ili odmogne. Koristilo bi da poravna površinu.

Posle toga, farbam detalje u kabini i zatvaram trup.

Pozdrav!
10
Avioni, helikopteri,... / Re: Avganistan II deo- Jak-38, Revell 1/72
« Last post by relja on Yesterday at 17:06:04 »
Sasvim pristojna maketa.
Pages: [1] 2 3 ... 10